AyAh DaN SaInS

Pagi tadi, dua tiga kali gak hanphone aku menghasilkan getaran ( silent mode so vibrate je lah )..ayah aku yang telefon..alamak rasa macam anak derhaka pulak bila ayah yang telefon anak..tapi bila aku angkat aje, ayah aku x jawab pun..jadi masa lunch tadi, aku telepon mak aku tya nape ayah telefon, pastu mak aku cakap ayah aku bank-in kan duit untuk aku...la, terharu plak rasa dalam hati aku..nape lah ayah aku masih bank-in kan duit sedangkan aku dah bergaji sudah..hehehehe..kadang-kadang tak tergambar perasaan sayang aku kat ayah aku..


Oleh itu aku nak amik opportunity ni, untuk wat entry tentang ayahku..ada satu memori yang aku bley ingat sampai skang tentang aku dan ayah aku..tajuk memori ni, ayahku dan konsep sains..hahahaha..ayah aku agak berumur, so actually ayah aku xdek lah tahu pasal sains2 ni..tapi orang tua biasalah, mereka ada cara nak gunakan sains dalam kehidupan dia org juz mereka x sedar and tahu mereka sedang mengajar anak kecil mereka tentang ilmu sains..


Kisah selanjutnya..

Masa aku masih budak2 dulu, ala masa yang selalu ada satu tong hingus dalam hidung dulu-dulu tu, aku suka ikut ayah aku pi beli nasi lemak pagi2 kalau mak aku x sempat nak masak breakfast, lepas tu kalau pi kedai tu, masa nak tunggu nasi lemak di bungkus, ayah aku slalu order air teh susu panas..so, selalunya cawan yang ada air tu akan di letak di atas piring kan..so, kami selalu kongsi air secawan itu bersama..tapi ayah aku x pernah bagi aku minum air teh itu masa dia kat dalam cawan..ayah aku cakap aku budak kecik lagi, nnt x tahan panas..


Jadi, ayah aku akan curah air teh tu dalam piring, dan suruh aku minum air yang kat dalam piring tu..ayah aku cakap kalau letak air dalam piring nanti dia cepat sejuk sikit, so boleh lah aku minum..selamat ayah aku bertuah dapat anak comel and x banyak songe macam aku..aku x pernah pun tanya ayah aku soalan-soalan berikut:

1) Kenapa ayah tuang air dalam piring
2) Kenapa air dalam piring cepat sejuk
3) Kenapa ayah x minum air dalam piring gak


Kalau lah aku Tanya soalan no 2 tu, tak kan ayah aku boley jawab dalam konteks sains sebenar betul x..aku just dapat tahu rahsia kenapa air cepat sejuk dalam piring berbanding cawan masa aku form brapa ntah tapi masa aku ulang kaji subjek sains untuk PMR lah..

Kadar peresapan haba ke persekitaran berkadar terus dengan luas permukaan terdedah .


Walaupun ayah aku xbrapa ada ilmu tentang alam2 sains ni, tapi ayah aku telah bagi pendidikan sains yang sangat sempurna serta kompleks kepada anak-anak nya..sebab tu lah kadang2 aku rasa, jasa mak bapak nip ayah sungguh untuk anak2 balas..hehehe..aku sayang ayah aku..xdek perkataan bahasa melayu atau inggeris yang boleh potray how much i love my fatfather..tetiba rasa macam nak balik rumah..huhuhu..


*sayangi ibu dan ayah anda dengan sepenuh hati..jasa mereka x kan terbalas oleh kita..
*jangan main masa menuntut ilmu, ingat harapan ayah dan ibu..
*aku tahu mungkin ramai orang guna cara piring ni, tapi aku just nak share je cerita ni..hehehe

9 comments:



renjizakura said...

touching touching
insap aku
tp xpe
stiap kali raye aku boley mntak maaf

~teratai bunga indah~ said...

oit... touching2...aku pun rasa nk balik umah saat ni.. dah tak tertanggung beban yg ade kt bahu aku skrg..waaa

miss hannan said...

owh..nak balik uma gaks....

Mohamad Hilman bin Nordin said...

ya, aku pun minum dalam piring jugak mase kecik2 dulu.

pelajaran penting dr parents aku : amalkan membaca. helps a lot.

ezudyne said...

-renjizakura-
hahaha..ko kn tgh byk duit..pi lah blanja ayah ko makan kat shogun..hahahaha..

-teratai bunga indah-
hahaha..aku rasa bila kita dapat tekanan, salah satu cara nak release dgn tgk muka parents kita..hehehe..cool

-miss hanan-
hehehe..kak hanan nak balik umah ke?..boley lah saya hantarkan..hehehehe..dekat je Klang..

-hilman-
yup..membaca amalan yang mulia..tp nak membudayakan nya agak sukar bg org yg anti dgn huruf2 kecil dan banyak..hahaha..

~teratai bunga indah~ said...

tiap2 hari aku akan tgk gmbar2 yg terlekat kt dinding bilik aku... ade gmba mak aku je..ayah aku xde.. tp gmbar2 yg ade tu sume gmbar aku tgh menyengih..haha..memang terapi habis r..

miss hannan said...

ok..nt kalau akak nk balik klang bleyh ar panggil awk....yer mr driver..hu3..=P

yup..i agree....membaca amalan mulia...nk membudayakannya mmg bnyk halangan....

cik puan daun said...

arghh.. kenangan sungguh minum air dalam piring tu.. budak-budak zaman dulu aje yang gitu.. budak2 sekarang dah tak minum dari piring dah.. :)

Farah Zafirah said...

erm btul..tp sy..................;'(