SunDaY OuTing

yesterday, kuar ke kawasan bergula di kuala lumpur, setiap masa, xpenah putus2 "semut-semut" kat sini..haishhh...tp niat aku nak pi sg wang je, mahu memotong benda-hitam-halus2-dh-membesar-jadi-lonjong atas kepala aku neyh..klu di timbang rambut aq neyh dah boleyh sama berat dgn 1 whole black forest cake without cherry on it..agak nye sbb rambut aku ni berat kowt sbb tu lately aku ting-tong sikit kowt..haishh


rambut baru ku yang kontot cam kete aku si viva


habis je gunting rambut, jalan2 r dlm sg wang tu budget nak "beli-belah-tingkap" je tapi tibe-tibe hati x dpt menahan perasaan ini jadi nye aq pun "masuk-dalam-tingkap"..klu masuk dalam tingkap maksud nye duit dalam wallet dah bersayap dan sudah sedia untuk terbang..ooo yeahh..terus lah lagu p ramlee berkumandang dalam jiwa aku "jangan tinggal daku, owh dewi, owh duitku"..YES=year end sale neyh memang umpama seekor dadah..dah rasa sikit pasti nak lagi..ari khamis nak p shoping lagi..hahahaha..



dis 4 letter word mmg wat aku jadik ghilak..say yes to YES



dah penat2 shoping + penat gak r nak pasang sayap kat duit aku tadi, jadi, level mitochondria dalam badan makin rendah..dan ini perlu di top up yerk..pak cik renji yang kuar duk meneman aku neyh, ngidam nak makan "grilled-iron-plate" or nama famous nye teppanyaki..hihi..so pi lah menapak ke pavilion nuh..mood : fengsan..sebab ghile malas nak wat catwalk dari sg wang ke pavillion tuh, ghile jauh..tyra bank kalah..dia pun x nah catwalk jauh2 cam tu..hahaha..



kami dengan senyuman yg chumel d "meja besi"


senyuman chumel ku dalam gmbar di atas dah habis sbb skng ni dh fenat la korg next tyme kite jumpe lagi k dlm post berikut nye..with love ezudyne hassan..bye bye..

My SweeT HearT Yg SuChi


comel kannn


tgk pada warna handphone itu..sudah pasti dapat d ramal betapa suci nye jiwa pemilik nya..hahaha..aq baru couple dgn "melah" neyh baru je lebeyh kurang 11 hari..so aq tatang dia macam minyak penuh r..x lama lagi aq x taw lah pe nasib ko melah..sbb aku ni pelupa sikit..nnt mesti aku lupe aku letak ko kat mana..tengok2 ko dh masuk bawah buntut aku..hahaha..





ini lah dia hasil posing sopan aku dgn gune kan kamera melah tu..hebat jugak lah kan melah aku neyh..walau pun dia x sehot + se sexy iphone kan..tapi pe yg leyh aku cakap ; i love u so much melah..hehehe..

ThEsIS + AnAk BuaH = TinG TonG

Wah citer pasal mid sem break..aku rasa dis is da 1st tyme my mid sem break x leyh nak enjoy..huhu..sebab sibuk dgn “pak cik thesis yg payah” dan jugak menjadi “nanny yg sexy” menjaga anak2 buah aku..so untuk post kali ni aq nk citer pasal dua benda neh la since ni je lah aktiviti aku masa cuti..shoping YES belum lagi..huaaaa


Justify Full
Pak Cik Thesis

Aiyoooo..klu pikir pasal benda alah allergic neyh mula lah aku nak cuba jadi cam lady gaga pakai pelik2 tanda aku stresss..haishhhh..payah betol nak build up apparatus set up dia..cam lagi senang kowt nak pi terbang ke bulan nuh dr wat benda alah ni..hahaha..nak terbang ke bulan minum kopi kapal api je pun boley..


Makin lama, makin sikit masa tinggal jgn sampai x sempat nak wat sudah..aku x nk jadi pak cik tua yg kene duk repeat tahun sbb fail thesis..haishhhh...klu jd tu umpama rasa nye seperi makan cup cake berinti wasabi..owh rasa seperti mahu pengsan and cirit birit selama setahun..klu aq stress dulu aku suka makan..tapi skng x leyh takot gemok cam hipo warna pink yg cute itu..so aku x tau cam ne nak handle stresss aku..huaaa…


Aku is Nanny

hari2 aku rasa cam nak jadi Godzilla geget kaki anak2 buah aku neyh..tyme baek, baek gile macam “bunga-bunga matahari” jer aku tgk..tenang hati aku..klu lama2 tengok tyme dorg baik neyh, dari bunga matahri boleyh jadi kuaci..geram je aku nk makan budak 2 orang neyh..itu kalau baek lah kan..klu tyme datang period tyme dorang..haishhh..bukan dorang je dgn aku2 sekali dtg bulan nye..nakal nak mamfus..


tp selamat lah aku jumpe satu laman web ni kat tenet..klu bukak je laman web neyh..4 sure lah..terus diam dua2 sekali..hahahaha..boleyh lah dorg duk diam sampai sejam duk main kat laman web neyh..pas dorg main mesti terus tido..dorg dh masuk tdo aku lah plak main benda alah neyh..besttt try lah..hehehe




aku rindu nak kuar jalan2 dgn kawan tapi sbb aku jd nanny terbantut lah hasrat..nak mengubat jiwa yang cantik aku neyh..aku bukak lah folder gmbar2 aku pastu aku jumpe gambar neyh..nak share kat sini lah..hehehe..


sambungan

Jack mengambil keputusan untuk pergi ke kejiranan rose..rose tinggal d puncak pokok nenas yg terletak berhampiran dengan rumah jack..sebelum meninggal kan rumah, jack menulis sepucuk surat kpd ibu nye supaya jgn risau dgn kehilangan nya nanti..


Dengan kelajuan maximum seekor siput, jack pun bertolak dari rumah nya pada waktu subuh dan sampai di kaki puncak nenas pada tengah hari..untuk sampai ke puncak jack perlu panjat buah nenas itu dulu (nenas berduri, haishhh sakit nye)..namun demi cinta nya..jack rasa kn duri2 itu umpama selembut marshmallow..


Satu langkah dia memanjat, terlukis luka d dada nye namun dia terus kan..langkah berikut nye, perut nye pula terluka dan isi perut dan pusat nye terkeluar seperti spring (toing toing toing)..langkah berikut nya, urat kentut nye terpotong dan jack x mampu lagi menahan kentut..prutttt pruttt bunyi nya sampai jerebu kawasan kejiranan semut itu..akhir nya, jack berjaya menapak d puncak nenas itu..


Namun, kebahagiaan dtg seketika, kini x perlu melangkah, namun hanya perlu memandang terus ke hadapan, hati nye terus terluka sedalam-dalam nya..haishhh..jack dapat lihat dengan jelas sebenar nye rose sudah mempunyai keluarga sendiri (suami + 3 org anak)..jack menangis sehingga banjir puncak nenas itu..dan air banjir itu telah menghanyutkan jack turun kembali ke kawasan rumah nye..


Jack d kejar kan ke hospital namun nyawanya tidak lagi dapat di selamat kan..sekian terima kaseh…


p/s

jodoh adalah ketentuan takdir..anda sampai waktu kite bertemu Alhamdulillah..jika tidak sabarlah menanti..

jangan membuat keputusan terburu-buru, minta pandangan dari org lain tentang keputusan yang bakal kita lakukan

ChinTe SongSanG JacK

Di suatu corner bumi yang bulat ni, d mana tempat ini bukan lah menjadi tumpuan ramai makhluk tapi d sebab kan satu jiwa, jiwa yang sanggup “x makan donut sebab x nak gemuk = bekorban” demi cinta nya, telah membuka banyak mata2 hati..hukhuk..so x yah la aku nak explain panjang-panjang kan..so ryte now, adek2 sume duk bersila chepat..saya mahu bercerita..sebelum tu boleyh x tolong tiupkan lilin tu..cerita dalam gelap baru best sikit..fuhhhh..

[suasana gelap]..


Watak ;

Jack = seekor siput babi jantan
Rose = seekor semut api betina yang ramping


suatu hari selepas musim mengawan, dapat d lihat sinar kebahagiaan terpancar pada setiap wajah siput-siput babi di wonder land, tetapi hanya sinar linangan air mata saje yang kelihatan di wajah jack..jack cakap “aku x laku dalam dunia siput babi”..dan oleyh kerana hati jack dah jadi hodoh cam “babi di belakanng rumah aku” so jack pun pilih nak jadi “gay”..gay dalam hidup jack = jatuh cinta dgn bukan daripada keturunan siput babi..walau pun keputusan itu sukar untuk jack terima namun dia terpaksa..kata nye “takdir”..huhu


suatu hari semasa jack duduk lepak di kedai kopi di sebelah rumah nye, ada seekor semut “rose” nama nya singgah di kedai kopi itu untuk membeli sekilo gula..kata nye di kawasan kejiranan nye gula dh sold out..so terpaksa masuk kawasan siput babi..hehehe..jack hanya mampu ternganga melihat kecantikan wajah serta potongan badan rose..menyedari pandangan jack itu, rose hanya menghadiah kan satu senyuman “gula” kepada jack..dari saat itu, jack mula jatuh cinta pada rose..


tanpa menyedari hakikat yang itu adalah kali terakhir rose masuk ke dalam kejiranan siput babi, jack sentiasa mengharap kan dapat berjumpe dgn rose di kedai kopi yang sama setiap hari..namun ape yang dia dapat..hanya “muke hodoh mak cik yang pandai buat karipap tapi suke mengumpat pasal jack xdek anak” setiap hari..di sebab kan terlalu rindu pada rose, jack menjadi semakin kurus kerana tak lalu nak makn, jack juga dh jadi semakin busuk sebab dia mandi x basah..


suatu hari satu idea yang sangat “gunuung everest = tinggi” yang impossible untuk jack lakukan melintasi ruang sempit otak jack..

ape yg jack pikir..ape yg akan dia lakukan demi chinta songsang nye..anda ingin tahu..jgn lupe baca post saya yang berikut nye..

[to be continue]

PuLangKan HiDuP Ku WaHaI CheRite ShEraM..

Dah cakap awal2 dah dgn my brother, i dun want to watch jangan tegur lagi kat TV3..tapi tetap nak paksa kan..huhu..so dengan keadaan yang sangat keterpaksaan..aq duk lah depan tv tu sambil ber”facebook”..aq ni x suke sgt nak tengak citer-citer kejam or seram ni sebab klu tgk citer genre seram+kejam ni, rasa dia macam “cucuk pusat sendiriq dengan serpihan kaca yang tajam”..huaaa..gile kentang la seram nye kan..hahahaha..


Tengah-tengah tengok citer, maka sampai lah pada adegan di mana jam loceng pompuan tu jatuh atas lantai..vavi sangat kan pengarah ni kan..cube lah wat jatuh atas katil ke baru lah x seram sikit..pastu otak aku dh mula pikir apa yang terjadi seterus nya..otak aku bg tau aku pasni ms pompuan tu nk hamik jam tu, mesti da hantu pgg tgn dia dari bawah katil..so aq pn get ready la..siap sediakan pampers lagi takut terkencing kan (hahahaha yang ni memang tipu lah, klu korang nak percaya aq x kesah)...


Hmm, otak aku mmg fail bab2 nak predict citer seram ni maybe sebab dia x biasa feeling2 seram ni kan..huhu..bukan nye tangan hantu je yang kuar dr bawah katil, tapi dengan separuh badan hantu tu kuar dari bawah katil tu..aku ape lagik la, terkeluar lah suara2 pitching beroktaf 7 ni..kenyaringan dia sampai “telah membunuh seekor nyamuk yang lalu di hadapan mulut aku tyme tu”..dan nyamuk tu d percayai mati keranan koklea nye musnah serta merta semasa kejadian..huhuhu..


Haaaaa ni la dia salah satu nape aq mmg perlu menolak sekira nye kawan2 ku ingin “merisik” aku p tgk wyg citer pelik2 cam tu..aq takut kang org dlm cinema tu bukan takut dgn cerita dorang tgk tu tapi histeria dengar suara pitching aku yang sedap gila ni kan..plus aku klu tengok citer seram, selalu nya aku gune kan kaedah cubit sedikit kulit manusia berhampiran untuk mengtransfer kan dup dap dup dap jantung aku ni..huhuhu...maka yang selalu jadi mangsa aku abg aku lah..sbb dia slalu paksa aku tgk chiter sheram2..huhu


Huh..memang visual yang aku tgk dari kaca TV td akan bertahan dalam pendrive mata aku ni selama 24 hours nye lah..cara nak erase dia senang je makan big apple banyak2 pastu gelak laju2 4 sure cepat je hilang memori tadi tu tapi maslah nye, aku x leyh makan big apple sbb tgh diet..plus hati aku kering skng x rheti nak gelak huhuhu...k lah korg nak tido..klu tdo lewat2 nnt sunyi sgt suasana..hahahaha..bye bye

FaT BoY NaK BeLa LaBu...No No No...

Pernah x korang terkejut jumpe mak korang dalam kon ice cream sundae yang korang beli kat McD..hahahaha..klu benda tu jadi betul2 mesti korang egt korang dah x lama dh nak hidup sebagai si “chumel” kat dunia ni kan..hahaha..aq juz nk bagi tahu kat korang ttg satu perkara ni..agak wat aq terkejut la gak kan..tapi citer ni biar la end up kat blog ni je okie..hahaha..tp niat aq juz nak share citer bukan untuk riak or wat eva la kan..


Last week, aq d kejut kan dgn satu mesej dalam fb yang “merisik” aq untuk jd one of their part tyme model..huhuhu..then, the same message n from the same agency again send the same message to me today..and im really wondering sampai otak aku cakap “jahanam kau ezudyne, kau egt makanan yang kau makan sedap sgt sampai nak pusing aq laju2 cam ni” nape aq..sbb seumur hidup aq, aq leyh conclude kan yang im not public attraction at all..cam umpama “cornetto duk sebelah baskin-robbin and of coz xdek sape pandang aq (cornetto) kan”..duhh


The best part in that message is “i tgk u seems suke sgt snap picture” hahaha..k bab part tu mmg betul lah sgt kan..aq ni klu nampak kamera mcm “semut nampak gula”..hahaha..dia org cakap dey dun care about physical appearance even kau gemok ka(terkena bijik mata aq), pendek ka, hitam ka kan..huhu..that gud la kan sbb no discrimination x mcm janice dickinson yang x suke model gemok..hahahaha..


But dey really need to understand others feeling too..example lyke me, by having a “bag of fat” at my stomach part, it really turns me down and i dont have enough confident untuk jadi “burger carls junior yang mengiurkan” untuk their agency n tetibe “carls junior” gulung tikar sebab ada burger lyke me..haaaa..masa tu jgn nak salah haku okey..masa tu aku duduk diam je sambil geget kuku kaki..hahahaha..


But anyway i do appreciate him, i do felt bad because ignoring his message..“i write dis post juz wanna share my story with u guys, lets discuss it here only ya”..with love ezudyne hassan..muahhxxx

FaCeBooK HeaLs EvEryThiNg

Semua org dh tdo..tapi aq cam biasa lah..mata still besar cam gajah lagik..sambil dengar lagu kat fly fm ni, tetibe rasa rajin pulak jari2 ni nak ber “ballet” atas keyboard lappy ni..hehehe..malas nak piker pasal apa yang had be written in da previous post..wat muka aq jadi tua je piker masalah2 kan..x pasal2 kena beli sendayu tinggi lak kan sbb nak tegang kan kulit balik..hehehehe..


Ari ni, spend a lot of tyme in facebook..i love facebook very much..i can share everything with all ma friend..n da bestest thing today is I got information about my assignmt via facebook..and its really cool..via facebook, we can share our fav music, fav movie, we can share our feeling even benda tu sedih cam “no more colourful of m&m chocolate in a pack” or hepi cam “there are extra chocolate on ur mud cake chocolate”..


Facebook sumtime boleyh elak kan kite rasa macam “a little tiny ketul of popcorn yang terjatuh atas lantai cinema and no one realize our location and kawan2 kite yg lain semua sempurna masuk dalam usus manusia”..hoenstly speaking, my life jadi lebih hepi after I created facebook account..hehehe..facebook is like “sugar to my tea”..without facebook I need to enjoy plain tea which is very euwwwwww ( rasa cam dengar lagu without music juz lyric)


Sumtime,I do use “international song” to be my umbrella sbb da “rain of problem” is too heavy sumtyme..huhu..kadang2 music ni cam bley wat kite rasa cam kite baru pas amik “kokain”..we flow together with the movement of da frequency of dat music until kite x sedar, kite dah smpai “wonderland”..the land which kita bley wat pe je even klu kite nak najis kite wangi macam Armani : extreme attitude pye parfum pun voleyh..huhu


K lah aq rasa cam aq ni selalu sangat suke mengarut..aq kena cari buku motivasi untuk d baca and d share kan kat sini..sebab aq tgk blog aku ni dah mcm maruku je..banyak sangat pintalan2 ayat yang x faedah..x macam dulu ada gak la pengajaran kan..hahaha..k lah nak stop kat sini dulu..makin lama makin ting tong penulisan aq ni..huhu..bye bye

LoNeLy..SuCKzzz..

I do love romantic movie..tonite, layan “because i said so’..memang best tapi without i noticed it, i hurt my own feeling..because i always wish dat i do have dat kind of realtionship but “da sweet taste of dat black forest cake is not for me”..referring to Yuna song “dan lagu-lagu di radio seolah-olah memerli aku” memang sesuai dgn aku skng ni..hahaha..


Its been a while, im not attach to sum1..dan rasa-rasa nye mcm aku dah x reti cam ne nak cakap dat three words (1 4 3)..hahaha..hidup tanpa “L.O.*.*” its like 1901 hot dog without sosage in it..x rasa pape nikmat pun masa geget hot dog tu kan..huhu..mmg penat klu nak play around with dis love matter..LoVe I hate U..


Korang x rasa ke, loneliness disease can kill..symptom-symptom like sakit hati more than 12 hour a day by thinking “u dont have anybody around” bley pendek kan umur..huhu..x tau cam ne nak describe my loneliness level ryte now..really sucks n i dun like dis feeling..im juz like a little red rose already half way to my own “death”..shame on me because at last, i fail to control my emotions..


I wish i can find my true love before everything getting too late..

X tahu nape..but i want to end up dis post with VaVi...

ATi KeNa CuRiQ..BuKiT BinTg JaHaT..

“sunyi-nye, sedih..huaa =( ”..haaa..ni dia di antara jenis-jenis msg yg wat aq rasa cam “nak beli ke cup cake tu, cantik+sedap tp mahal+gemok”..in other words “serba-salah”..tapi sebab aq ni kechian kat kawan aku ni..aku pn terima la pelawaan dia utk ber “bitch” sikit2 kat bukit bintang..hahaha..maka kuar lah kami ber empat bijik..tapi 2 bijik je yang aku kenal..sebijik lagi tu, a “friend” of a friend of mine..ntah2 couple dia..mati lah aq klu dia bc blog aku..hahahaha..


Aq rs sedeyh gak la ari ni, shebab cash d tangan is not enough for me utk membeli hadiah untuk diri sendiri..went to forever 21 pavilion outlet..and my heart d curiq oleyh si sexy “blue F21 tshirt and da rainbowish mafla yg terlilit sudah d leher patung in F21..mummmy can u bank-in cash into my account..i wish i could have sum1 yang bergula ryte now, untuk manis kan setiap detik hidup ku..aiyorkkk..statement sangat..lariqqqq..hahahaha


Hati ku yang telah bengkak seperti cup-cake-yg-isi-dia-more-bigger-than-the-cup d kembang kan lagi bile aq ternampk one skinny pants kat sg wang..i wish i still have “berkepok-kepok” duit in my bank account..if i do match all da three items yg i wish i could “married” with them today, i think it will be a perfect match..huhuhu..jalan2 lagik, jmpe lagik item yang “i-want-that-thing-even-i-need-to-run-naked-in-front-of-public”..a bag with tulisan “N.Hollywood and i forget the number of the postcode” on it..


Tapi kan, i think, da world try to give me a lesson..”dont always listen to ur heart” because sumtime ur heart are being manipulated by satan..hahaha..very ayat untuk aircond kan hati sendiri yang dah terbakar ni kan..hahahaha..its okie..i’ll make sure i’ll buy those 4 items even i have to fall in luve with “sum1 dat i hate the most”..hahahaha..kata-kata x egt dunia..k lah..nak tido sudah..bye...

FreeDom.LovE.maTTer

At last, freedom is mine..hahaha..yesterday, my exam finally over..hepi dia macam dapat kupas pistachio banyak2 pastu gigit laju-laju..the taste very “creamy”..hahaha..but da problem setiap kali pas exam, rasa cm x tahu nak wat pe..n im here sitting alone in front of my cute little lappy (listen to jason derulo song) + d temani oleyh vunyi2 construction kat sebelah umah ni..is quiet annoying cam boleh d umpamakan tengah feeling gigit2 karipap ayam but then tetibe ja gigi tergeget batu yg ada dalam karipap tu..gosh..F%^K u batu..huhu


Last nyte, cam biasa, “lepaking” activities with my close buddies continue until dawn..hahaha..manyak menda nak vorak2 since lama terpisah sbb we r engaged to examination..during examination period x leyh la nk vorak2 lagho kan..gaga..hot2 issue di simpan saja di dalam hati sampai dalam hati ni dh jd cam takungan air kat empangan dah kan..so last nite,is time to “pecah kan dinding empangan tu”..ape lagi mulut mula lah twittering cam burung murai kan..hehehe


Masa spend-time-until-x-persan-waktu-larik-laju tu, ada la diskus a lil bit about love stuff..i remember those words yang flow smoothly from one of ma friend mouth, “if nak jatuh cinta dgn org, dun give ur heart 100% to dat particular person”..(haha he is totally right) or else u need to take a risk to play a game call “cry ur heart out”..hehehe..im not gud enough in love matter so i do comfort listening to others opinion by reading books like “man from mars,women from venus” because it can helps us a lot..hehehe..


I still remember satu perumpaan yang ada dalam buku “man from mars women from venus” tu..dia state that dia cakap if da relaionship tu doesnt have chemistry, or one party found that the others party are not too interested in dat relationship, its kinda a waste of time. The writter umpakan dis situation is like “we are try to fix in the triangle shape into a circular shape”..klu kite fahamkan statement tu is like, until the end of da day pun kite still x leyh nak fix kan those two shape ryte..so we need to move on and dont turn back..hehehe


Hahaha..ala nape lak post aku yang ni cam serius lak..huhuhu..dats all la for dis tyme..hehehe..malas nak ngarut panjang2..kang bosan lak orang nak baca kannn... bye wasalam

ExAm WaT Aq BuKaN Aq

Head-ache – since today I got two paper (final exam) * and “good luck” bukan untuk aq, so, 1st paper can b conclude as “cam sampah yang busuk jap lagi lori DBKL nak hamik”.. n paper ke 2 umpama “ada seorang scuba diving main celup2 aq dalam air laut mcm biskut oreo di celup di dalam shushu(milk), almost drown lah klu nak d pendek kan ayat tu ..huhuhu..So disappointed, nak blame shiape?..no one else..no one else..the fingers straightly pointed towards me..


So after finish 2nd exam, lariq2 cari lappy ku yg chumeelll..hanya dia je yg leyh gumbira kan hati ku..bukak2 je..rasa cm nak dengar lagu kelis “lil star”..x tau lah nape suke sangat kat lagu ni..maybe bcoz of da lyric..really suit to us as a human being..huhuhu..amik chikit lah liriq dia letak kat sini..korg baca k..jangan naghis yaaaa..!!!


“There is nothing special about me, I am just a lil star, If it seems like I'm shining, It's probably a reflection of something you already are, I forget about myself sometime, When there's so many others around”


Haaaa..best kan..huhu..aq pn cam tu gak..nothing special about me..bile lah aku nak transform from zero to hero..aq nk jd org y hebat “tp aku bukan superman kan, aku juga bisa nangis”..huhu..aq nak jadi org kaya.. ”I wanna be rich, I wanna have a lot of money, I dun care about clever, I dun care about funny”..tp aku nk kaya yg cherdiq..aq nak jatuh cinta gakkkkk..opppsss..terlebeyh shudahhh..gagagaga..tapi skng jatuh cinta dgn buku dulu la kan..

Egt cam nak tdo awal..esok nak pasang azam baru..pasang azam sambil roti bakar+susu segelas jadi saksi..sah kan..sebab dorang ada jisim gak..huhu..aq assume dua-dua tu jantina nye lelaki..nak buat azam nak study “ho-liao” nye untuk 2 lagi subjek..hehehe..moga-moga 2 paper lagi dapat d conclude kan bukan lagi seperti sampah tapi boleyh d umapama kan seperti “satu tong ice-cream black forest yg ada lelehan sos strawberry..hmmm”..

Tibe-tibe ada suara bisik kat telinga “din ko dh gemuk”…hmmm..wink2..maksud nye conclusion ice cream x dpt di terima..aq pun malu sendirian..perlahan2 menarik selimut lalu melelap kan mata lalu bermimpi menjadi seorang yang “murni”..assalamualaikum..



NaSiK JaDiK BuBoQ

salam

Kalau ada budak kecik yang mintak bubur pastu bile kita dh buat, tibe2 dia nak mintak makan nasi pulak kan..budak2 macam tu wajar dapat penampar jepun je..hahahaha..emo sikit sebab aku ni bukan suke bebudak sangat..banyak songeh..ye lah, membazir sebab bubur bukan leyh kita nak jadi kan nasi balik kan..seketul biji nasi, umpama setitis peluh petani..hahahaha..

Tapi aku bukan la nak jadi orang yang-translate-makna-terus-dari-word kan.. “nasik jadi bubur” bukan untuk kes-kes nasi je..kes lain pun boleh..ni orang2 lama lah cipta perumpaan ni untuk portray perasaan kecewa kan, sebab benda yang dorang dah buat tu x dapat di selamat kan lagi..aku pun ada peristiwa “nasik jadi bubur” aku sendiri..dan aku menyesal sampai hari ni..

Dulu aku “seorang model untuk Roberto Cavallie (perumpaan okie) tapi sekarang aku hanya seorang penjaga library dengan satu kotak big apple + I hot dog from 1901 + nasi pulut from wong solo stall + minuman yogurt no fat free di atas meja pada setiap kali waktu rehat (ni perumpaan gak)..aku student lagi..huhuhu..it is very easy for a model to be a boy-next-door but it is quite difficult for a boy-next-door to transform to be one of Roberto Cavallie supermodel..

It is quiet upset when “bila dalam mimpi, korang adalah korang pada masa dahulu with a current weight of 55kg”, but when you woke up in the morning, u can touch a belly at your stomach and your current weight is plus minus 15kg from the previous time..seriously, I will state that , kegemukan can influence your level of confident towards your self..and the confident level are inversely proportional to the weight..

Aku bukan tak nak terima yang aku dh gemuk, but I realize that, before kita buat sesuatu analisis lah dulu tindakan itu, maybe ia nya akan membawa kebaikan pada kita pada masa hadapan, dan mungkin juga membawa seribu satu masalah pada kita..renungka2 dan selamat beramal..


MeLaWaN KeSePiAn

Apa pun yang terjadi, Berjalanlah tanpa henti, Air mata tertahan, Waktu untuk dijatuhkan, Nanti kita kan tahu, Betapa bijaknya hidup, Sepahit apa pun ini, Pelajaran yang berarti..Semoga kepergianmu, Tak akan merubah apapun, Semoga mampu ku lawan Kesepianku” …

Aq definisikan dululah tajuk post aku ek..

Lawan = korang makan banyak2 untuk hasilkan banyak mitochondria untuk korang gunakan sebagai sumber tenaga untuk melawan apa sahaja benda yang cuba melawan kehendak korang

Kesepian = aq dh cukup paham word ni..maksud dia cm korang hidup kat dalam tiang elektrik kat tepi jalan..walau pun banyak kereta yang lalu kat tepi korang, tp xdek sape pun yang Nampak or boleh tarik korang keluar dari tiang tu..macam b*b* kan..hahahaha


Klu tgk dari tajuk, aku boleh conclude kan status kehidupan aku skang adalah : tengah berusaha makan untuk hasilkan tenaga untuk cuba hidup sendiri atau pun cuba hasilkan tenaga untuk lepas kan diri aku dari bertemakan kehidupan sunyi di dalam sebuah tiang elektrik..klu elyana baca blog aku bley la dia buat lagu “bagaikan diriku tiang elektrik” pulak kan..hahaha..


Hidup sebelum masuk dalam tiang elektrik…

aq rasa hidup aq sentiasa wangi..aku pun xtau nape aku kuar kan statement cm tu..maybe aku terpengaruh dgn sorang kawan aku ni..dia slalu ckp klu hati kite gumbira, hati akan keluarkan haruman ros..walaupun aku tahu statement dia tu bangang tahap “siput sedut yang klu sedut x nak keluar” tapi last2 aku gune gak statement dia..ala biasalah dulu hidup gembira sikit sbb ada “hati malaya” yang selalu duk dekat..skang “hati malaya” dh jadi “hati komunis”..

pengorbanan jangan di lupa” tapi kan si “hati Malaya” aku ni kan sensitip sangat, dek sebab small matter pun dia duk nak hangin dengan aq..klu nak angin just tiup2 aku cam angin bayu tu xpek lah, ni x..gi angin2 kan aku mcm taufan apa ntah aku dh lupe nama nye..dh tu, x cukup lagi anginkan aku dengan taufan dia tu, pastu bley plak duk pi sumbat aku dalam tiang elektrik buat ape..gile kejam lah “hati malaya” aku..tapi aku redha..sebab aku tahu setiap taufan tu punca dia daru laut..dan dalam kes ni aku lah laut nye..hahahaha…

Tapi aku nak try jadi kuat aku x nak jadi lemah mcm “certain people”..hahahaha…

KiLLinG Me SoFtLY

" Strumming my pain with your sweet face
singing my life with your words
killing me softly with your HALO
killing me softly with your HALO
telling my whole life with your words
killing me softly with your HALO "


I heard your voice for the 1st time, when you ask me some question; the question that makes my heart beat faster than before, from your voice I know and I really sure that u had that style; the quality of style that will allow you to run free in my artery.

I can felt you always exist near me even we are apart. I always felt u always lingers around me every single second, hours an day of my life. I always felt that my own shadow is your shadow.

If one day u r not here anymore by my side; along my journey of life. I will be like a winter flower underground that always thirsty for summer rain…… and if u still not coming back to me……


Dh xdek idea nk sambung ape..hehehe..ini xdek kaitan dgn aku ye..sesaje je nak menulis..huhuhu..dont ge me wrong okie..

PaNjaT PanJAt

**(The Climb)**
"Theres always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a up-hill battle
Sometimes i'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about whats waiting on the other side
Its the climb"


Sekali dengar aku rasa lagu tu best gile tapi cepat bosan sbb minah miley cyrus ni nyanyi x dek klimaks..mesti la ada klimaks dlm pape yang kita wat kan..klu xdek apa barang bai..hahahaha..tp the most important thing ttg lagu ni yang aku suke sangat adalah dia punye lirik..bagi aku, ia sangat lah mengtermotivasi nurani aku bile dengar..hahahaha..


Aku paling setuju dgn lagu ni tang chorus dia..dalam journey kita menyusuri hidup kita kan..pasti kite akan jumpe cabaran yang perlu kita lalui..mungkin cabaran tu setinggi gunung kinabalu, aku xgune gunung everest sebab aku ANAK MALAYSIA..yang pasti walaubagaimana pun, kite perlu mendaki gunung itu untuk sampai to the other side or in other word; untuk terus kan perjalanan kita..


Bagi sesiapa yang not dare to challenge themselves..ha orang macam ni ( macam aku gak lah tu ), akan amik jalan jauh mengelilingi kaki gunung tu..now it depends on their luck lah..klu jmpe a short path to the other side..alhamdullillah..but if u are lost, then u will regret not to climb the mountain..so fikir2 kan dan selamat beramal..


Makin lama aku tulis blog aku rasa makin pendek post entry aku..

MiSi MenCaRi BaTU

“Malam ku bermimpi.. Hai dengan satu bintang..Berkata-kata ku di jendela.. Ku lihat kanda tersenyum memandang..Asmara bergelora.. Meresap ke dada..Malam ku terlihat.. Oh sekuntumlah bunga.. Baunya harum menarik hati.. Tak sanggup menahan rasa asmara.. Meresap mendalam, Mengusik di jiwa”

“Sayang jauh di balik awan..Wajahmu tetap berseri-seri.. Laksana bulan sedang mengambang.. Menawan dan menggoncang dalam kalbu.. Oh angin meniup.. Bawa daku ke sana.. Hasratku ingin bersama-sama.. Tak tahan rasa hati menderita..Gelora asmara..Selalu menggoda”


Ada satu pepatah inggeris yang aku egt2 lupe tp bile di translate kan ke dalam bahasa kite ada lah berbunyi mcm ni sikit2..


“ kenangan yang sedih itu kita tulis lah dia atas pasir, dan kenangan yang manis itu ukir lah ia di atas batu”..

Jadi untuk post kali ni aku just nak ckp aku

AKU TGH CARI BATU..!!!..

klu dapat batu cm ni pun okie..
boleh wat cam batu bersurat..hehehe



*sape2 klu ada jmpe batu cantik2 roger aku ek..hahahaha..
*sekali sekala ras abhagia x salah kan..aku deserve it kan..hahahahaaha..

MuSnAh SeBuAh ImPiAn

Sejak dua tiga minggu yang lepas, hampir setiap hari aku skip lunch aku..bukan nak diet tapi gigi and lidah aku dah mula wat perangai dah..mulut aku ni cam dah bagi amaran kat aku cakap dia dah bosan gigit-gigit makanan ni..so aku pun sian gak kat dia, so aku laparkan perut n bagi dia rest waktu tengah hari..hehehe..dia pun macam seronok lah tapi the problem is my stomach dh jd kan aku musuh utama dia..huhuhu..


Selalu nya perut aku ni start wat demonstrasi pukul 3 dan ke atas..time ni lah dia bekerjasama dengan dinding usus aku untuk hasilkan suara dia yang high not mcm suara celine dion nyanyi lagu i surrender kat las vegas (my fav song tu).. same goes today, masa aku taip ni, perut aku dh wat demonstrasi dalaman dah..tapi aku biar kan aja..tapi yang x best nye, dia pakat dengan otak aku suruh pusing2 untuk pikir makanan untuk dia malam nanti..keji tul perut ni..sian otak aku..


Tetibe otak aku jd pelik sikit ari ni, dia kuarkan awan2 pemikiran aku dan dalam awan tu ada bendera Negara itali..alamak jgn ckp aku kena jadi orang itali malam ni...hahahaha..xdek lah..sebenar nye aku terbayang sebulat pizza..best nyeeee..dh lama gile aku x makan..lebih dr 6 bulan..tp aku x kisah sbb aku bukan pizza maniac pye org..paling banyak mulut aku boleh hancurkan pun bermaximum 2 slice aje..huhu..


Ada orang kata jgn pamper kan sgt diri kita ni..hehehe..jd aku ckp dengan perut aku, dulu aku selalu tolerance dengan dia, and now is the time untuk di vice versa kan..dia pulak kena baik dgn aku..so dia pun diam je..bak kata orang tua2, diam tanda setuju..hehehehe..next time aku blanja ko sushi ek wahai perut ku..hehehehe..jadi malam ni kita makan nasi goreng kampong + chacos BBQ + ikan bilis goreng ek..hmm..yummy...



kesian plak kat perut ni ha..musnah sudah harapan
dia nak gigit makanan itali ni..hehehe
*kalau sape2 nak untung makan pizza ajak lah aku, sbb aku makan sikit aje, tp klu makan benda lain jg2 yer..
*aku mmg suke makan nasi + dgn jajan yg terpilih spt ( chachos, chipster, twisties) hmm mmg meng'addicted kan aku..

MoThEr's DaY

Pagi tadi, aku buka aje tenet, mcm biasa aku bukak sume blog kekawan aku n blog2 fav aku yang walau pada dasar nye aku x kenal pun penulis nye itu..yang boleh aku conclude kan pas baca sume blog tu adalah sume org sayang ibu mereka juz cara mereka luah kan aje yang berbeza..ari ahad yang baru lepas ni adalah hari ibu, blogger ni semua wat post ttg hari ibu..jadi aku rasa aku kena wat gak lah satu..amacam, boleh x?..motif tetibe aku mintak izin korang?..mampus korg lah nk bagi ke x..janji aku nak tulis sbb aku nak tunjuk aku sayang mak aku mcm aku sorg je yang boleh Nampak warna pelangi tu ada lapan bukan tujuh..hahahaha..tafsirkan lah sendiri ayat itu..


Tahun ni, aku plan yang up sikit la untuk hari ibu..sebab?..oleh kerana aku dh bergaji sedikit, jadi apalah salah sekali sekala aku bagi sesuatu yang macam mahal sikit untuk ibu aku yang tersayang..hahaha..tp aku plan dgn abg aku..kite org share beli hadiah untuk mak aku..aku bayar 25% je, the rest abg aku yang bayar..ye ar gaji aku ciput jer, gaji budak praktikal je kot..tp x kire ar brapa share aku pun, janji aku ikhlas..hahaha..tp klu di umpakan ianya equal tu aku hanya membayar nilai seketul ceri diatas se “slice” black forest cake di secret recipe..hahahaha..tp ceri itu menawan kerana ia kelihatan seksi..sape kata bentuk bulat x sexy?..hahaha..tafsir lah sendiri..


hahaha..actually plan nak beli hadiah untuk mak aku ni tercetus bila kita org ternampak yang habib jewel wt promotion untuk emas dia sempena apa x tau, but for sure bukan sempena hari ibu..so kite org pun pakat sama2 pilih cincin untuk mak aku..aku cakap dgn abg aku, kite beli yang besar2 sikit, biar jelas kelihatan..(sekali mak aku jalan di bawah kilauan sinaran matahari, maka terpancar lah sinaran cahaya glory2 mak aku..hahaha..)..ok itu hanya ilusi tidak beroptik aku..mintak maaf..maka kami telah memilih cincin yang paling besar dari segi saiz nye, namun berat nye bukan yang paling berat nye..hahahaha..


9th may..kite org pun pulang ke kampong (sume my sibling balik except my eldest brother, sbb dia ada kerja), tp before pulang ke kampong, kami singgah di Jusco utk beli brg2 untuk memasak untuk ibu nanti..kami beli udang, ayam, biskut2, buah-buahan2 untuk di jadikan salad, dan banyak lagi malas lah nak list kn kat sini, karang ada yang ckp aku poyo lak kan..tapi yang masak itu abg aku, aku pandai makan kan aje..hahahaha..next is hari bapa..xtau nak beli ape lagi..kayu golf kot?..hahaha..tp ayah aku xpenah main golf pun..hahahha..korang plak nak beli ape nnt..jgn lupe sambut hari bapa plak ye..hehehe..bye bye..
*it is a good moment to see a smile of your mother..so, do make ur mom hepi untill the end of their life..
*spend more time with her, let other people label u as "anak mak" because it really show that they not appreciate their mother as much as you..
*hepi mother day to all mother around the world..

AkU NaK JaLaN Ke DePaN

Sejak akhir2 ni, ada satu bentuk perungkapan yang selalu ajer LINGERS kat dalam hidup aku yang tengah agak MESSY ni..setiap kali kepala aku dh jadi serabut macam cacing kerawit yang xdek hala tuju selain niat nya untuk serap zat kita, ungkapan ni akan lingers kat kpala otak aku, and wat aku duduk diam seketika..budget macam ayat ni boleh memotivasikan aku lah konon nye..seketika sahaja sebenarnye, sebab aku ni memang x reti nak memotivasikan diri sendiri..umpama udara yang masuk ikut hidung, keluar ikut b**ntut jadi kentut..hehehe..


Ni lah dia perungkapan nya..
ALLAH telah berfirman ;
“Aku takkan mengubah nasib seseorang/kaum itu melainkan mereka sendiri yng mengubahnya”


Hampir setiap hari, aku akan dengar perungkapan ini dekat rumah..sebab hari2 abang aku cakap ulang2 benda ni..knapa abg aku slalu cakap ungkapan ni?..owh sebab dia sedang menghafal teks ucapannya kot..lagi satu baru-baru ni, temanku ada membuat post dan di akhir post nye pun ada terselit ungkapan ini..adakah sebenarnya situasi ini adalah satu bentuk “lesson” yang sedang terbang di sekeliling aku?..adakah ungkapan ini adalah satu signboard untuk aku keluar dari hiruk-pikuk higway kehidupan ku yang semakin tenat..hmm..harus aku cari jawapan nya..


Aku seorg org yang payah untuk berusaha keluar cari jalan nak lari dari masalah..aku xsuke masalah hujani aku, sebab bila badan aku jadi lembab otak terus lembab, pergerakan aktiviti hidup turut jadi macam pergerakan binatang kacukan paling lembab ( siput + b*b*), tapi aku xdek usaha pun nak cari payung untuk elak bintik-bintik jernih hujan tu..kalau ada rihanna dekat aku, boleh lah aku tumpang payung dia..(eh eh, under my umbrella, ella, ella..)..


Dari dulu sampai lah tapak dimana aku pijak skang..skang ni, aku pijak karpet warna biru menggunakan alas sock warna putih aku..aku slalu biarkan diri aku static unless ada beberapa bijik manusia tolak aku untuk maju ke hadapan..adakah sebenarnya ungkapan ini menyuruh aku untuk berusaha lebih gigih untuk aku Berjaya kelak..kalau dulu aku merangkak macam baby, skang aku kena berlari mengejar cita-cita ku..mungkin itu yang ingin di sampai kan padaku..


Tetapi, banyak sgt ke kuantiti mitokondria yang berkualiti lahir dari coffe starbuck atau burger carls junior yang aku gigit beberapa hari yang lepas, mitokondria yang mampu gerakkan jasad serta rohani aku ke depan..hmmmm..harus di fikir kan sejenak..aku perlu berusaha untuk menjamin hidup cemerlang pada masa depan..sebelum aku habis kan post aku, aku nak kongsi graf grade pointer aku di university, hasil daripada sifat tak mahu berusaha cari jalan kejayaan ..


*usaha+tawakal tangga kejayaan
*kadang-kadang lesson/sign datang dalam pelbagai bentuk, jadi sentiasa analisi setiap sesuatu yang terjadi..mungkin tersimpan seribu satu jawapan di dalam nya..









AkU, PaK GuArD & KeRoPoK

Semalam, aku pecut laju-laju CLV ( cute litte viva ) aku ni menyusuri NPE..ye lah aku nak cepat sampai kat pantai dalam sebab ari rabu ada pasar malam..aku mahu beli itu chicken wing yang lazat hingga tak terkata..rasanya, kalau dh makan tu rasa mcm sayang pulak nak buang air besar..tapi ari semalam aku pulang bukan hanya dengan chicken wing, namun turut terselit beberapa makanan yang lain..diantaranya sup ekor (my fav), keropok (my fav), buah pear, daging bakar (1st time try), and 2 nasi putih..


Sebab takut terlepas maghrib, aku pun terus lah balik rumah..sesampai aku kat guard house, aku park kereta untuk wat weekly registration, n then aku tengok muka pak guard tu dah macam katak yang pinggang berkedut dia kene lenyek dengan tayar kereta..dalam hati aku cakap dia penat sgt kot..pastu aku bertindak luar kawalan dengan membuka mulut dan bertanya, “pak cik nak keropok”..dalam hati dah berbelah bagi..syaitan dalam hati aku ckp aku bengong..angel dalam hati aku cakap bagus2 kau memang mempunyai hati yang besar..


Lalu aku hulurkan kan plastic bag yang berisi keropok..aku just nak suruh dia ambil beberapa ketul je..tapi pak cik dgn perasaan merendah diri ambil dengan plastic-plastik sekali.. “hei pak cik saya bukan nak bagi semua, xmalu lah pak cik ni”..aku berkata di dalam hati..tanpa menoleh rupa paras keropok itu, aku terus mencompletekan registration form itu, aku takut kalau aku Nampak body keropok yang menggoda itu lagi, aku bisa menggigit ginjal pak cik itu..jd sedaya upaya aku larikan bijik mata aku ini dari terpandang plastic merah yang di dalam nya ada keropok itu..


Kemudian, aku memboloskan badan aku yang bentuk dia mcm cekodok ikan bilis mak aku ni ke dalam kereta CLV ku, dan dengan segera aku tersedar, redhakan lah aje apa yang terjadi, lg pun keropok je, lalu aku dengan kekuatan suara perut ku yang x berapa puas hati dengan tindakan pak cik tadi mengikhlas kan juga hati aku yang keberatannya dah menyamai berat sebuah crane..lebih baik ikhlas kan sahaja, dapat pahala kan..lagi pun mungkin ada hikmah kan..aku pikir dgn makanan yang banyak ni, mungkin ada lauk yang x habis nnt..so, mungkin ALLAH nak elakkan aku dari membazir..maka situasi itu pun berlaku..


Lagipun dah lama aku x wat amal jariah, kalau pi masjid masa sembahyang jumaat pun dh lama aku x sedekah kan duit..hmmm, jadi aku x nak lah marah pak cik tu lagi, tapi aku nak ucap terima kasih lah kat dia, ada gak peluang aku wat sedekah-sedekah..tapi boleh ke aku taip aku sedekah keropok kat pak cik tu..nanti mesti sape2 baca blog ni cakap aku riak..sedekah keropok pun nak kecoh..hahahaha..aku dh sedekah, subur sikit dah rezeki aku..korang bila lagi..hahaha..


*sesuatu yang terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya
*lakukan sesuatu dengan penuh keikhlasan, nanti pasti ada sesuatu yang baik untuk kita di masa hadapan
*amalkan amalan sedekah, kerana ia mampu menolong golongan yang kurang bernasib baik..tapi jangan pula riak..atau mempunyai niat yang buruk di sebaliknya..