AkU NaK JaLaN Ke DePaN

Sejak akhir2 ni, ada satu bentuk perungkapan yang selalu ajer LINGERS kat dalam hidup aku yang tengah agak MESSY ni..setiap kali kepala aku dh jadi serabut macam cacing kerawit yang xdek hala tuju selain niat nya untuk serap zat kita, ungkapan ni akan lingers kat kpala otak aku, and wat aku duduk diam seketika..budget macam ayat ni boleh memotivasikan aku lah konon nye..seketika sahaja sebenarnye, sebab aku ni memang x reti nak memotivasikan diri sendiri..umpama udara yang masuk ikut hidung, keluar ikut b**ntut jadi kentut..hehehe..


Ni lah dia perungkapan nya..
ALLAH telah berfirman ;
“Aku takkan mengubah nasib seseorang/kaum itu melainkan mereka sendiri yng mengubahnya”


Hampir setiap hari, aku akan dengar perungkapan ini dekat rumah..sebab hari2 abang aku cakap ulang2 benda ni..knapa abg aku slalu cakap ungkapan ni?..owh sebab dia sedang menghafal teks ucapannya kot..lagi satu baru-baru ni, temanku ada membuat post dan di akhir post nye pun ada terselit ungkapan ini..adakah sebenarnya situasi ini adalah satu bentuk “lesson” yang sedang terbang di sekeliling aku?..adakah ungkapan ini adalah satu signboard untuk aku keluar dari hiruk-pikuk higway kehidupan ku yang semakin tenat..hmm..harus aku cari jawapan nya..


Aku seorg org yang payah untuk berusaha keluar cari jalan nak lari dari masalah..aku xsuke masalah hujani aku, sebab bila badan aku jadi lembab otak terus lembab, pergerakan aktiviti hidup turut jadi macam pergerakan binatang kacukan paling lembab ( siput + b*b*), tapi aku xdek usaha pun nak cari payung untuk elak bintik-bintik jernih hujan tu..kalau ada rihanna dekat aku, boleh lah aku tumpang payung dia..(eh eh, under my umbrella, ella, ella..)..


Dari dulu sampai lah tapak dimana aku pijak skang..skang ni, aku pijak karpet warna biru menggunakan alas sock warna putih aku..aku slalu biarkan diri aku static unless ada beberapa bijik manusia tolak aku untuk maju ke hadapan..adakah sebenarnya ungkapan ini menyuruh aku untuk berusaha lebih gigih untuk aku Berjaya kelak..kalau dulu aku merangkak macam baby, skang aku kena berlari mengejar cita-cita ku..mungkin itu yang ingin di sampai kan padaku..


Tetapi, banyak sgt ke kuantiti mitokondria yang berkualiti lahir dari coffe starbuck atau burger carls junior yang aku gigit beberapa hari yang lepas, mitokondria yang mampu gerakkan jasad serta rohani aku ke depan..hmmmm..harus di fikir kan sejenak..aku perlu berusaha untuk menjamin hidup cemerlang pada masa depan..sebelum aku habis kan post aku, aku nak kongsi graf grade pointer aku di university, hasil daripada sifat tak mahu berusaha cari jalan kejayaan ..


*usaha+tawakal tangga kejayaan
*kadang-kadang lesson/sign datang dalam pelbagai bentuk, jadi sentiasa analisi setiap sesuatu yang terjadi..mungkin tersimpan seribu satu jawapan di dalam nya..









4 comments:



aZwaN mUsLiM said...

salam..
hoho, kita serupa, every sem just dpt pointer lebih kurang cmtu je
tensen gak xlepas2 3 gak
but i guess ko da pnah dpt 3 la kn..

renjizakura said...

uish
sungguh analytical tu
siap wat graf results each sem
tp papepon aku bangga aku nye post ade effect kat ko
haha

~teratai bunga indah~ said...

cne aku boleh x di epdate psl post ni..huhu..

din..ko kena gerak cepat ke dpn walo sebyk mana lemak kt bdn bdn mjadi penghalang..

>>penuh melankolik nasihat aku..

melankolik tu ape?

dendelion said...

hehe..din ak setuju ngan kata-kata tu, tak ader saper yg boleh merubah nasib kita selain diri kita sendiri...ak pun harap2 pointer ak ni melonjak sikit x der nk statik jer wlopun tinggal 2 sem jer lagi kt Um ni..sama2 kita berusaha jiayokkk!!btw: do drop by my blog...ader entry menarik..=P